TUTKIMUSRETKI POHJOISNAVALLE

Ed Suttie, ensinäkemältä tavallinen perheenisä St Albansista Lontoon pohjoispuolelta, on päättänyt tehdä jotain todella suurta. Koska hän on aiemmin toiminut glasiologina British Antarctic Surveyn palveluksessa, ei ollut vaikea päättää, mitä se olisi. Hän lähtee tutkimusretkelle Pohjoisnavalle.

Lähtö tapahtuu huhtikuun ensimmäisenä päivänä, jolloin Ed lähtee vaeltamaan kohti Pohjoisnapaa. Matkan pituus on 200 km, ja sen arvioidaan vievän 21 päivää. Ed kävelee ja hiihtää jäätyneiden merten ja lumen peittämien vuorten yli äärimmäisen kylmissä olosuhteissa. Matkalla on mukana napaseutuopas, joka on järjestänyt koko matkan, jotta se sujuisi mahdollisimman turvallisesti.

Ed toivoo saavansa samalla kerättyä vähintään 30 000 puntaa eri avustusjärjestöille. Ja kyllä, kyse on samalla jonkinlaisesta keski-iän kriisistä, sen hän tunnustaa. Mutta Ed haluaa antaa panoksensa ja tämä on hänen tapansa auttaa. Hän on vakuuttunut siitä, että sekä yritykset että yksityishenkilöt lahjoittavat rahaa eri tarkoituksiin, kuten esimerkiksi syöpätutkimukseen. Ed kustantaa tutkimusretkensä itse, joten kaikki kerätyt varat menevät lyhentämättöminä eri avustusjärjestöille.

Jo vuonna 1909 amerikkalainen Robert Edwin Peary suuntasi yhdessä saattajansa Matthew Hensonin kanssa ensimmäisen kerran Pohjoisnavalle. Tänä päivänä keskustellaan siitä, erehtyikö Pearyn seurue itse asiassa Pohjoisnavan sijainnista muutamalla kymmenellä kilometrillä vai ei.

Pohjoisnapa, joka on maapallon pohjoisin piste, on dynaaminen ympäristö, joka sijaitsee keskellä Pohjoista jäämerta. Aluetta peittää jatkuvasti vaihteleva merijää. Ed ja hänen oppaansa lähtevät matkaan suksilla vetäen mukanaan 50 kg painavaa rekeä 8 tunnin ajan joka päivä. Jos olosuhteet ovat parhaat mahdolliset, he toteuttavat haasteen tasaisella jäällä, mutta pahimmassa tapauksessa olosuhteet retkellä voivat vaihdella jatkuvasti avoveden, railojen ja ahtojäiden välillä.

Pohjoisnapa on yksi maailman viimeisistä todellisista erämaista. Lämpötila voi laskea jopa -45 asteeseen. Ed aikoo ensin pystyttää tukikohtaleirin, johon lentokone voi laskeutua mukanaan kaikki tarvittavat varusteet Pohjoisnavalla vietettävää kuukautta varten.

Mukana pakkauksessa on myös Sioo:x-käsitelty tiikkilankku. Se tarkoittaa, että tutkimusretkellä joutuu äärimmäiseen testiin myös puunsuoja-aine, kun testataan, säilyttääkö se mittansa äärimmäisen kylmissä oloissa.

Mutta todellinen haaste Edille ovat jäiset vuorenhuiput ja jatkuvasti liikkuvat jäämassat, jotka voivat milloin tahansa rakoilla. Jäällä vietetyn yön jälkeen he saattavat olla joko lähempänä määränpäätä tai takaisin lähtöpisteessä, riippuen siitä, miten jää on yön aikana liikkunut. Sioo:x:llä jännitetään, kuinka retki sujuu.

Jatka ostoksia
Tilauksesi

Ostoskorisi on tyhjä